Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Kuchnia arabska jest bardzo smaczna. Wymień się przepisami albo pogadaj, gdzie w Twoim mieście można zjeść coś dobrego.

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez butterfly » 23 Paź 2009, 11:48

HONGA-KONGA napisał(a):
SUNIJA- ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z MIĘSEM I CEBULĄ[/i]

Ugotować ziemniaki w mundurach. Pokrojoną w kosteczkę cebulę usmażyć na maśle  (na 1kg ziemniaków co najmniej 3 cebule). W formie wysmarowanej nieco tłuszczem  ułozyć plastry obranych ziemniaków, przykryć cebulą, dodać pokrojone kawałki ugotowanego wstępnie mięsa wołowego, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną proszku kardamonu i kolendrą , po czym wszystko zalać sosem pomidorowym z rozdrobnionych w blenderze świeżych pomidorów. Można dodać czosnek . Posolić, dodać pieprzu, i wstawić do piekarnika. Gdy zapiekanka nie będzie zbytnio „mokra”, jest gotowa. Egipcjanie jedzą ją z ryżem i surówką.




Suneja to nazwa formy,czyli okraglej blachy  ;) chyba ta potrawa nie ma jakiejs konkretnej nazwy.
W kazdym razie ja nie o tym chcialam,ja ta potrawe robie troche prosciej,nie ulepszylam jej tylko tak ja robi moja tesciowa  ;)

wszystko podobnie jak napisala HONGA KONGA cebule kroje na kosteczke i mieszam z sola i pieprzem,ukladam na dnie saneji czyli formy i na to klade ugotowane w kawalkach mieso (ja kroje je w kostki ),na to ziemniaki ale  nie ugotowane,surowe, obrane ze skorki,pokrojone w plastry,na to wylewam rosol na ktorym ugotowalam mieso tak aby zakryl wszystko i zmiksowanego jednego pomidora bez skorki,na wierzch gdzie niegdzie troche masla.
do piekarnika nagrzanego na maxa czyli 260 stopni na jakies 45-60 minut az bedzie czerwone i suche na wierzchu.
podaje z bialym ryzem.
butterfly
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 1599
Rejestracja: 29 Paź 2008, 21:05
Miejscowość: Egipt

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez HONGA-KONGA » 23 Paź 2009, 10:09

SIORBA- BULION CYTRYNOWY.

Ugotować wywar z mięsa, cebuli, dodać kardamon, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie. Na płynnym maśle podsmażyć surowe kluseczki, nitki lub podobne do ryżu, w Egipcie zwane "języczkami ptaszków" drobne kluski. Gdy się zarumienią, zalać czystym bulionem i gotować do miekkości pod przykryciem. Posolić, doprawić sokiem z limonki lub cytryny. Wspaniała zupka na upał!


KUSZERI - najprostszy sposób na niewyszukaną kolację. Gotujesz ryż, kilka rodzajów makaronu, brązową soczewicę i cieciorkę ( może być z puszki). Łączysz ze sobą wszystkie składniki. Teraz przygotowujesz sosy: zmiksowane pomidory, mogą być z kartonika, gotujesz do momentu, gdy powstanie jednolity sos. Doprawiasz solą, pieprzem. Przyrządzasz drugi sos z oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu. Trzeci może być z butelki- np. tabasco. Pokrojoną cebulę smażysz na oliwie, by była brązowa i chrupka. Teraz mieszasz gorący ryż z makaronem, cieciorką i soczewicą, polewasz sosami i posypujesz cebulką. Pycha!



SUNIJA- ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z MIĘSEM I CEBULĄ


Ugotować ziemniaki w mundurach. Pokrojoną w kosteczkę cebulę usmażyć na maśle  (na 1kg ziemniaków co najmniej 3 cebule). W formie wysmarowanej nieco tłuszczem  ułozyć plastry obranych ziemniaków, przykryć cebulą, dodać pokrojone kawałki ugotowanego wstępnie mięsa wołowego, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną proszku kardamonu i kolendrą , po czym wszystko zalać sosem pomidorowym z rozdrobnionych w blenderze świeżych pomidorów. Można dodać czosnek . Posolić, dodać pieprzu, i wstawić do piekarnika. Gdy zapiekanka nie będzie zbytnio „mokra”, jest gotowa. Egipcjanie jedzą ją z ryżem i surówką.
Loosen up.Relax.Except for rare life-death matters,nothing is as important as it first seems. :)
Awatar użytkownika
HONGA-KONGA
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 994
Rejestracja: 14 Sty 2008, 12:04

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez butterfly » 20 Paź 2009, 12:02

HONGA-KONGA napisał(a):
Podstawowe przyprawy używane w luksorskiej kuchni, od lewej: kardamon, kamun (kminek egipski), kolendra, imbir, chilli, gałka muszkatułowa.

sprostowanie male,kamun to nie kminek egipski,ale kmin rzymski.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin_rzymski
Ostatnio edytowany przez Maria, 20 Paź 2009, 18:00, edytowano w sumie 1 raz
butterfly
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 1599
Rejestracja: 29 Paź 2008, 21:05
Miejscowość: Egipt

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez HONGA-KONGA » 20 Paź 2009, 11:31

BASBUSA- SŁODKIE CIASTO Z KASZY MANNEJ

Ugotować syrop z  2 kubków cukru i 2 kubków wody, z dodatkiem wanilii ( uwaga! To ciasto musi być tradycyjnie bardzo słodkie!) i odstawić do schłodzenia.

Do miski włożyć 2 jogurty naturalne  po 200g, 1/2kg kaszy mannej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, wiórki kokosowe i wszystko wymieszać.

Formę wysmarować masłem.3 kopiaste łyżki masła rozpuścić  i dodać do masy. Ucierać. Dodać trochę mleka, aby masa byla nie tak gęsta. Przełozyć wszystko do

formy, udekorować orzechami  i upiec na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca zalać przygotowanym syropem.

DESERY:


Egipcjanie nie jedzą ciastek ani czekoladek do herbatki. Herbata wówczas traci smak- słodycze je się osobno i często popija wodą.! Desery to najczęsciej owoce- pokrojony arbuz, melon, guawa i mango, winogrona, bo jabłka nie są tak popularne.

Lubiane są budynie waniliowe, kisiele owocowe ( Mehallabija) i galaretki. Poniżej przepis na wspaniały deser o nazwie „Duch” lubiany przez wszystkich.

Najpopularniejsze ciasta to basbusa i kunafa- patrz przepis. W czasie Ramadanu wszyscy pieką ciasteczka podobne do naszych adwentowych. Są i torty- bardzo kolorowe i puszyste. Uwaga: wszystkie desery są bardzo słodkie, ponieważ zwykle do ciast nie dodaje się cukru, lecz polewa się je syropem, w proporcji 1:2 ( 1 kubek wody, dwa kubki cukru). Popularna w Polsce chałwa nie jest deserem! Je się ją jak dżem, z bułką!
Loosen up.Relax.Except for rare life-death matters,nothing is as important as it first seems. :)
Awatar użytkownika
HONGA-KONGA
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 994
Rejestracja: 14 Sty 2008, 12:04

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez HONGA-KONGA » 20 Paź 2009, 11:28

Kuchnia egipska jest bogata w różnorodne potrawy, smaczna i tak naprawdę- potrawy nie są wcale ostre!

O kuchni tej można powiedzieć, że : jest prosta, smaczna i niestety, tłusta. Właściwie tylko  papryczki chilli, kiszonki z limonek, oliwek, rzepy i marchwi są bardzo ostre.

Według tradycji muzułmańskiej, nie jada się wieprzowiny i produktów mogących zawierać zwierzęcą krew, nie spożywa się alkoholu.

Soki, jogurty, ciasta, a nawet  konfitury sa znacznie słodsze niż polskie.

Do posiłków pije się wodę niegazowaną, a na podwieczorek- herbatę, nigdy nie łącząc jej ze słodkościami, bo zabija to jej smak. Również kawa typu Nescafe łączona jest z mlekiem i dużą ilością cukru, ucierana i dopiero zalewana wodą.

Surówki i sałaty nie przypominają naszych polskich. Samych sałat jest kilka odmian, a najbardziej znane to: has- podobna do sałaty lodowej i gargir- sałata przypominająca wyglądem szczaw, o zdecydowanym ostrym smaku.

Egipcjanie nie smarują chleba masłem! Przetopione masło o nazwie "samna" używane jest do gotowania.



MIESZANKI  PRZYPRAW UŻYWANE W KUCHNI EGIPSKIEJ:


BUCHARAT: popularna mieszanka używana do drobiu, zapiekanek z beszamelem, kebabu, rozmaitych mięs, pasztecików z mięsem itp :

1. Goździki, gałka muszkatułowa, ziele angielskie, cynamon, pieprz, kardamon, imbir- połączyć w równej ilości; tylko gałki muszkatułowej dosypać połowę.

2. Sól i pieprz- mieszanka na co dzień

3. Sól i kamun- do sałatek, mięsa, a nawet białego sera

Kolendra, kamun i chilli  (chilli tylko połowę)- do ryb, tuńczyka, sałatek, ziemniaków zapiekanych w piecyku

Podstawowe przyprawy używane w luksorskiej kuchni, od lewej: kardamon, kamun (kminek egipski), kolendra, imbir, chilli, gałka muszkatułowa.


CO JEDZĄ EGIPCJANIE


ŚNIADANIE

1.  Herbata z mlekiem, bardzo słodka (często w osobnych szklankach), herbata lub woda.

2.  Omlet z jajecznicy i pomidorów

3. Balila- pszenica przyrządzona na słodko, z mlekiem i bakaliami.

4. Full i tameja- smaczna pasta z rozgotowanego bobu z przyprawami, sokiem z cytryny i masłem, kotleciki z mielonego na surowo bobu smażonego w głębokim tłuszczu. Do tego cebulka, albo tahina- pasta sezamowa odpowiednio przyrządzona- patrz przepis. Przewodnicy kupują na ulicy kanapki o nazwie „dynamit”- okrągły chlebek wypełniny fulem, tameją, do tego jajko na twardo i pasta serowa! Niezła dawka energii!

OBIAD:  zwany przez Egipcjan lunchem

1.        Zupa to „siorba”-  rosołek z kluseczkami, doprawiany cytryną- patrz przepis. Zupa „Ac”- z soczewicy, z grzankami, „Hummus”- zupa z cieciorki z limonką i masłem.

2.        Ryż na sypko – patrz przepis, zamiast ryżu może być makaron z salsą- wspaniałym sosem pomidorowym zawsze ze świeżych pomidorów, lub  ziemniaki gotowane w sosie pomidorowym.

3.        mięso wołowe gotowane i smażone na maśle- (samna),  kofta -wędzone lub smażone mielone mięso wołowe,  kebab halla jak gulasz, szisz kebab- jak szaszłyk, szisz taouk- szaszłyk z kurczaka,  drób- z wody, smażony na maśle, lub z piecyka, w sosie pomidorowo- cebulowym.  Gęś i kaczka też przyrządzane są w sosie pomidorowym. Potrawa z mięsa wołowego z cebulą papryką, pomidorami i przyprawami z kardamonem i pieprzem. Befsztyk- ale nie po angielsku! Mięso się najpierw gotuje, potem wklada do sosu cebulowego, panieruje i smaży ! Ryba- zawsze smażona w ostrym sosie cytrynowym- patrz przepis albo Tadżin- zapiekanka z ryby lub mięsa w kociołku, z cebulą i pomidorami.  Często przyrządza się duszoną wątróbkę, ale z czosnkiem.

4.        U tradycjonalistów musi być na stole molocheja, bamia albo sabaniah- to gęste zupy- sosy, jak polska, gęsta zupa szczawiowa. Trzeba w takim sosie umoczyć oderwany kawałek chleba egipskiego i delektować się!.

5.        Na szczególne okazje robi się „suniję”: zapiekane ziemniaki z mięsem i cebulą, w sosie pomidorowym, albo faszerowane ryżem i kolendrą ( nie mięsem) papryczki i cukinie. Cukinia, ziemniaki, bamia- warzywne stożki ketunii jadalnej- przyrządzane  „na jarzynkę”,  zapieka się w sosie pomidorowym i bulionie. Egipcjanin nie zje marchewki z groszkiem z wody- trzeba ją ugotowac w bulionie i sosie pomidorowym.

6.        Gdy Panie mają więcej czasu,  pieką kombinacje mielonego mięsa z ciastem podobnym do francuskiego. (gullash). Popularna jest szauerma- np. pokrojone mięso wołowe lub  kurczak z rozmaitymi smażonymi warzywami i smażony na oliwie. W Egipcie je się faszerowane ryżem gołąbki, albo zupę z królika, którego mięso smaży się na maśle. A gołąbki w naszym rozumieniu to malutkie jak palce zawiniątka z lisci kapusty z ryżem i koniecznie zieleniną kolendry!

7.        No i salata- może to być has- sałata zielona jedzona bez oliwy, pokrojone ogórki, pomidory, cebula, papryka, starta marchew, ziele kolendry, sok z cytryny, olej, sól, pieprz i kamun.

  KOLACJA: na zimno- przeróżne kanapki z mięsem typu kofta, kebab, z fulem, tameją, wątróbką, albo potrawa o nazwie beszamel- patrz przepis. Gdy zbiera się rodzina, urządza się czasem w plenerze prostą kolację: jajka na twardo, biały słony ser z kamunem i oliwą, frytki, ful. Wędliny nie są tak popularne, jak w Polsce.
Loosen up.Relax.Except for rare life-death matters,nothing is as important as it first seems. :)
Awatar użytkownika
HONGA-KONGA
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 994
Rejestracja: 14 Sty 2008, 12:04

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez aggy » 21 Lip 2009, 20:35

Sa wakacje...Trzeba dbac o linie... ;D ;D ;D
aggy
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 1912
Rejestracja: 08 Kwi 2006, 21:54

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez HONGA-KONGA » 21 Lip 2009, 20:22

kolejne mniam mnim chyba glodna jestem  ;D

1 dojrzałe mango
chleb egipski jak sie komus nie chce piec moga byc malutkie tortille lub słone ciasteczka
1 ser brie
natka pietruszki

Przygotowanie:

Pociac mango na  kawalki. Tortille rozłozyc na talerzu, ktory pozniej podgrzac mozna bedzie w kuchence mikrofalowej. Pociac ser na  kawalki. Na każdej tortilli połozyc po kawalku sera.

Podgrzac talerz w mikrofalowce, az ser zacznie sie topic (10-30 sekund). Na kazdej kanapeczce polozyc kawalek mango i listek pietruszki. zagryzac mloda cebulka :D  ladhidh giddan
Loosen up.Relax.Except for rare life-death matters,nothing is as important as it first seems. :)
Awatar użytkownika
HONGA-KONGA
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 994
Rejestracja: 14 Sty 2008, 12:04

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez HONGA-KONGA » 21 Lip 2009, 19:23

Tesknota za egipska kuchnia i tym jak radza sobie z jedzeniem w upalne dni, bo u nas ich brakuje, podaje kolejny fajny pomysl na urozmaicenie naszego menu:)

SOS MANGO:
1. Mango obrac, oddzielic miazsz od wloknistej pestki. Miazsz zmiksowac na puree z sokiem z limonki. Papryczke chili oczyscic, umyc i takze drobno posiekac. Imbir obrac i pokroic w drobną kostkę. chili i imbir dodac do puree z mango i przyprawic szczyptą soli.
Modawac do wszystkiego ryby, owoce morze, kurczak ,wolowinka:)  ladhidh giddan
Loosen up.Relax.Except for rare life-death matters,nothing is as important as it first seems. :)
Awatar użytkownika
HONGA-KONGA
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 994
Rejestracja: 14 Sty 2008, 12:04

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez Kh-Alqalub » 05 Lip 2009, 19:36

Ja tez dosyc czesto uzywalam do ryzu ale odkad zasamakowalam w kuchni innych narodow jakos poszedl w odstawke :)
Kh-Alqalub
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 824
Rejestracja: 19 Lis 2007, 08:54

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez butterfly » 05 Lip 2009, 19:32

gemelli napisał(a):Zapewne smazyl na oleju  :)
Butterfly, naprawde ryz z makaronem (taki cienki, przypominajacy ryżowy makaron chiński) jest dla Ciebie nowoscią? Ja co prawda w wykonaniu swojego faceta takiego nie jadlam, ale w hotelowych stołówkach i pozahotelowych barach zwykle ryz jest z tym makaronem.....
nikt nie wspomnial ze chodzi makaron ryzowy ;)
owszem uzywam go ale bardzo rzadko.
butterfly
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 1599
Rejestracja: 29 Paź 2008, 21:05
Miejscowość: Egipt

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez Kh-Alqalub » 05 Lip 2009, 19:21

Ryz z tym makaronem(chyba chodzi o to popularne vermicelli)jest dosyc czesto spotykane w Egipcie.Tyle tylko ze jak powiesz na to makaron to rzeczywiscie moze zabrzmiec obco :)
Kh-Alqalub
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 824
Rejestracja: 19 Lis 2007, 08:54

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez gemelli » 05 Lip 2009, 18:04

Zapewne smazyl na oleju  :)
Butterfly, naprawde ryz z makaronem (taki cienki, przypominajacy ryżowy makaron chiński) jest dla Ciebie nowoscią? Ja co prawda w wykonaniu swojego faceta takiego nie jadlam, ale w hotelowych stołówkach i pozahotelowych barach zwykle ryz jest z tym makaronem.....
gemelli
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 1603
Rejestracja: 10 Cze 2008, 17:50

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez butterfly » 05 Lip 2009, 15:04

ryz z makaronem to dla mnie nowosc ale nie zaprzeczam..coz jakos musial podsmazyc ten ryz a oleju raczej oszczednie uzywaja  :P
butterfly
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 1599
Rejestracja: 29 Paź 2008, 21:05
Miejscowość: Egipt

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez fionapalona » 05 Lip 2009, 09:02

no na prawde , on pochodzi z luksoru i ryz gotowal normalnie, napierw podsmazal ryz z makaronem , potem reszte makaronu i woda
Awatar użytkownika
fionapalona
Stały użytkownik
Stały użytkownik
 
Posty: 180
Rejestracja: 26 Paź 2008, 19:20

Odp: Kuchnia egipska- przepis warty spróbowania?

Postprzez butterfly » 05 Lip 2009, 08:50

Kh-Alqalub napisał(a):Chodzi ci o takie maslo puszkowe przezroczyste-z tym ryz wychodzi naprawde smaczny ale co za duzo to nie zdrowo.Kiedys na takim masle(z braku oleju)smazylam polskie danie-nie radze tak eksperymentowac :P
tak,sklarowane maslo z holandii  ;)
coz do kazdego dania na garnek przypada najczesciej tak lyzka stolowa,a na masle jest wszystko..doslownie!
czy to ryz,czy salsa pomidorowa czy smazone mieso czy nawet baklava ;)

nie ma opcji bez masla :P
butterfly
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 1599
Rejestracja: 29 Paź 2008, 21:05
Miejscowość: Egipt

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuchnia arabska



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron