Kuchnia Marokanska

Kuchnia arabska jest bardzo smaczna. Wymień się przepisami albo pogadaj, gdzie w Twoim mieście można zjeść coś dobrego.

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez layla30 » 19 Lip 2010, 12:09

ja mam tego cały zapas ale nie bardzo widzę sens używania jak nie to smaku nie ma. Kiedyś ex teściowa mi przysyłała taki ichniejszy produkt achote - można sobie tutaj luknąć http://es.wikipedia.org/wiki/Bixa_orellana  - to jest 100% naturalne, indiańskie i jednak trochę smakowe :) Polecam
Jestem nietolerancyjna - i proszę to uszanować ;D


Jestem odpowiedzialna za to co powiedziałam - nie za to co zrozumiałeś
Awatar użytkownika
layla30
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 6054
Rejestracja: 29 Maj 2009, 12:19
Miejscowość: Warszawa - Cair

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez caramel » 18 Lip 2010, 15:45

Sharifa napisał(a):Tak - ja - w Hiszpanii, tam tez jest popularny. W sumie to wole dodac kurkumy bo tez barwi,  a do wiekszosci potraw mi pasuje, bo ten barwnik to sama chemia.


No ja wiem, że zapewne sama chemia - zapewne trudno o taki żarówiasty odcień pomarańczy w naturze  ;D  ;) A o kurkumie nie pomyślałam nawet  :D Widać od razu kto tu gotuje, a kto się uczy i dopiero raczkuje  :-[  ;)
Image
Awatar użytkownika
caramel
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 3928
Rejestracja: 29 Gru 2008, 14:11

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez Sharifa » 11 Lip 2010, 19:30

Tak - ja - w Hiszpanii, tam tez jest popularny. W sumie to wole dodac kurkumy bo tez barwi,  a do wiekszosci potraw mi pasuje, bo ten barwnik to sama chemia.
Awatar użytkownika
Sharifa
Moderator
Moderator
 
Posty: 2128
Rejestracja: 21 Sie 2008, 17:36

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez caramel » 11 Lip 2010, 15:47

A mam jeszcze jeden typ z Maroka choć co prawa u nas też można to znaleźć, ale w innym wydaniu.

Jedno mnie zaciekawiło, że jak coś jedliśmy to zawsze potrawy miały żółtawy odcień. Nie ważne czy zupa czy kurczak... Zapytałam co za tajemnica skrywa się za tym zjawiskiem, a właściwie jaka przyprawa, bo na taką stawiałam ??? Okazało się, że to barwnik w postaci pomarańczowego proszku, który dodany do potrawy nadaje jej żółtego koloru. Można dodawać go do ryżu, zup, makaronu, kurczaka. Co dusza zapragnie  ;) W smaku i zapachu jakoś nie odczuwa się znacząco różnicy, ale efekt kolorystyczny fenomenalny. Dodam jeszcze, że produkt ten produkowany jest w Casablance i kosztuje grosze (ile dokładnie muszę zapytać, bo już nie pamiętam szczegółów ;))

Oto opakowanie COLORANT ALIMENTAIRE i zawartość w postaci zawiniętego w papierki proszku (jak na zdjęciu) - może ktoś już też używał  :)

[img width=500 height=375]http://img706.imageshack.us/img706/8591/dscn4271m.jpg[/img]
Image
Awatar użytkownika
caramel
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 3928
Rejestracja: 29 Gru 2008, 14:11

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez caramel » 11 Lip 2010, 15:00

Hej kochane, na moim ulubionym z marokańskich portali www.yabiladi.com znalazłam dziś ku mojemu zaskoczeniu dział poświęcony kuchni marokańskiej (sama się zastanawiam jak mógł mi umknąć) ;) Nie wiem jak to się stało, ale warto zajrzeć i poszukać inspiracji  :-*

Tutaj link http://www.yabiladi.com/choumicha
Image
Awatar użytkownika
caramel
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 3928
Rejestracja: 29 Gru 2008, 14:11

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez aminka2005 » 30 Cze 2010, 17:43

http://www.saveurs-atlas.com/plats/taji ... cots-verts

Tutaj kilka przepisów na Tajines z ksiązki nr 3.
Awatar użytkownika
aminka2005
Stały użytkownik
Stały użytkownik
 
Posty: 82
Rejestracja: 14 Paź 2006, 21:27
Miejscowość: Wielkopolska

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez caramel » 30 Cze 2010, 15:11

No to sobie każdy znajdzie w takim razie  :) A ja przy okazji znalazłam coś innego jeszcze  ;D http://www.calameo.com/books/00031667462cc95df712c -> tu przekierowanie bezpośrednio jak by ktoś miał problemy  :P http://en.calameo.com/read/00031667462cc95df712c

Książka pt. Secrets de Tajine  ;D
Image
Awatar użytkownika
caramel
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 3928
Rejestracja: 29 Gru 2008, 14:11

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez aminka2005 » 30 Cze 2010, 14:55

caramel napisał(a):A tak się jeszcze zapytam - z jakiej stronki masz adresy do rapida i megauploade  :P


http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... s%3Disch:1

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... s%3Disch:1

Wpisałam w  grafice google  tytuł, download i  znalazło ;)

Widzę, że ta autorka ma całą serie tych książeczek kulinarnych (  http://dar-al-akal.over-blog.com/10-cat ... 63553.html ) ;D Pewnie też coś można znaleźć w pdf wersji ;)
Awatar użytkownika
aminka2005
Stały użytkownik
Stały użytkownik
 
Posty: 82
Rejestracja: 14 Paź 2006, 21:27
Miejscowość: Wielkopolska

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez Sharifa » 30 Cze 2010, 14:44

caramel napisał(a):No, ale teraz pytanie. To mam wam w takim razie tłumaczyć czy już nie, bo te książki i tak są po francusku  :P Czekam na odzew  :-*


no to zostala ci jeszcze ta o tajinach chyba ze znajdziesz ja online  ;D

Proponuje, zeby zamieszczac tutaj ewentualne watpliwosci co do przepisow z tych ksiazeczek (odnosnie tlumaczenia, produktow itp)
Awatar użytkownika
Sharifa
Moderator
Moderator
 
Posty: 2128
Rejestracja: 21 Sie 2008, 17:36

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez caramel » 30 Cze 2010, 14:16

aminka2005 napisał(a):Te 2 pierwsze książki podane przez caramel można sobie ściągnąć z neta. Tajines mniej mnie interesują, ale pewnie też ją można znaleźć.

1. Marokańska kuchnia  http://www.megaupload.com/?d=0XK3153B
2. Marokańskie ciastka  http://rs226.rapidshare.com/files/70021 ... ocaine.pdf


A tak się jeszcze zapytam - z jakiej stronki masz adresy do rapida i megauploade  :P
Image
Awatar użytkownika
caramel
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 3928
Rejestracja: 29 Gru 2008, 14:11

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez caramel » 30 Cze 2010, 13:52

Marianna napisał(a):to dla mnie już nie  :-*


Dobra  ;D Nie będę płakać  :P
Image
Awatar użytkownika
caramel
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 3928
Rejestracja: 29 Gru 2008, 14:11

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez Marianna » 30 Cze 2010, 13:40

to dla mnie już nie  :-*
"Rób swoje i nie oglądaj się za siebie" - żona Lota.
Awatar użytkownika
Marianna
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 5176
Rejestracja: 02 Cze 2009, 14:23

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez caramel » 30 Cze 2010, 13:35

Po pierwsze do Gatity: super, że znalazłaś coś co ci mega smakuje i chciałaś o tym napisać, ale robienie offtopu z tego powodu było zbędne. Skoro ona taka dobra ("kuchnia pakistańska") to trzeba to było opisać w odpowiednim wątku. Tutaj tytuł to nie Kuchnia ogólna, a Kuchnia marokańska, więc ja cię proszę nie śmieć... I błagam nie odpisuj na tego posta  :P

Po drugie do aminka2005: super, że znalazłaś te książki w pdf  :D Przynajmniej nie będę musiała tak dużo skanować :P A opłaca się mieć zawartość, bo tam jest na obrazkach wszystko dokładnie pokazane jak zrobić ;)

No, ale teraz pytanie. To mam wam w takim razie tłumaczyć czy już nie, bo te książki i tak są po francusku  :P Czekam na odzew  :-*
Image
Awatar użytkownika
caramel
Uzależniony
Uzależniony
 
Posty: 3928
Rejestracja: 29 Gru 2008, 14:11

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez aminka2005 » 30 Cze 2010, 11:43

Te 2 pierwsze książki podane przez caramel można sobie ściągnąć z neta. Tajines mniej mnie interesują, ale pewnie też ją można znaleźć.

1. Marokańska kuchnia  http://www.megaupload.com/?d=0XK3153B
2. Marokańskie ciastka  http://rs226.rapidshare.com/files/70021 ... ocaine.pdf
Awatar użytkownika
aminka2005
Stały użytkownik
Stały użytkownik
 
Posty: 82
Rejestracja: 14 Paź 2006, 21:27
Miejscowość: Wielkopolska

Odp: Kuchnia Marokanska

Postprzez blanda » 29 Cze 2010, 22:12

Gatita napisał(a):Sorry, ze sie wtracam w kuchnie marokanska ale szczerze polecam kuchnie indyjska/pakistanska. Nigdy nie sadzilam ze to powiem ale pakistanska jest dla mnie jeszcze smaczniejsza. Wieksze bogactwo przypraw ktore sie dodaje do potraw  oraz miesa jest takie bardziej czyste. W Arabskiej kuchni ogolnie w miesa nie oczyszcza sie az tak dokladnie z zylek, kosci i innych rzeczy.
i


zgadzam się ;D ja też szczególnie lubię kuchnię indyjską i pakistańską, chociaż po niektórych potrawach można ziać ogniem. :P
Awatar użytkownika
blanda
Newbie
 
Posty: 8
Rejestracja: 02 Sie 2009, 23:54

Następna

Wróć do Kuchnia arabska



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości